Mensaje
por estavezsi » Lun 05 Ene 2009 10:31
He visitado el blog de los autores del libro, y en el apartado "errors" (las erratas del libro), dice que 1 y 1/2 cucharadas de levadura son dos paquetes.
Así que yo entiendo que, según ellos, son 906g de harina, y 2 paquetes de levadura.
Una cosa más, que me parece interesante, es esta:
"Artisan bread flavor without the work!
Print | Email | by Zoe, November 28, 2007
Filed Under bread questions
A frequently asked question is…”How do I get that sour characteristic of artisan bread without having to use a starter, which is way too high maintenance?”
The answer is easy with our bread method, just wait. I mean mix up your dough, let it rise, use some if you need to immediately and then let the rest of the batch sit in the refrigerator for up to two weeks. Don’t feed it, just wait. After the 2nd day you will notice that the flavor is more complex and is starting to take on the characteristics in artisan bread that you crave: sourdough flavor, larger air holes, nice “custard” crumb and crisp tin crust. As it ages it improves, like all of us! The way I maintain that flavor in the next batch is to leave a piece from an “old” dough in the bucket and just dump the ingredients for a fresh batch right on top.
This however should be avoided with the doughs that use egg! I find that even the brioche dough is nicer after a few days, but it has limits and can’t last more than 5 days without being frozen.
When you first start baking bread with our method it is hard to wait, it is too tempting to bake fresh bread every day, but the results of your patience will please you!"
Que viene a decir que el secreto de un resultado tan bueno, a pesar de no usar masas madre ni nada por el estilo, es "dejar pasar el tiempo". Es decir, que se puede hornear a las 2 horas, porque es difícil resistirse a la tentación, pero que ese pan mejora MUCHO a partir del segundo día en la nevera.
Y que la forma de mantener el sabor la vez siguiente que hace masa, es dejar una parte de la anterior en el fondo, y añadir los ingredientes de la nueva
Creo que esto es MUY IMPORTANTE, chicas.
O sea... es todo en sí ¡¡¡una masa madre!!!
Yo voy a hacerlo hoy mismo, pero como me voy fuera, lo hornearé mañana.