
yyyyaaaks.....asi y pensaba, que te vas a querer esta receta.
Mira! Esta receta yo no la he probado y no se como esta al gusto. Una chica me la ha mandado, pero se hace muy dificil, es muy larga y tengo que volverme en casa para traducirtela, porque no se tantas palabras en espaniol.
Si la quieres mucho te la voy a traducir, pero si no la quieres mucho para mi la cituacion estara mas facil.
Esto esta la receta en bulgaro:
Най-напред си направете 100 фунийки от нарязана на кватдратчета хартия за печене със страна 6-7 см.
200 г размекнат маргарин се разбърква с 2 чаши захар. Добавя се чаша сметана, 1 яйце, ванилия, щипка сол, половин чаена лъжичка сода, загасена с оцет, 1 чаша нишесте и около 800 грама брашно. Замесете меко еластично тесто.
Разделя се на 2 равни части. От едната направете 100 топченца. Изпечете в ненамазана тава. Те ще са шапчиците на гъбките. Докато са още горещи шапчиците се издълбават от плоската страна с остър нож. Като изстинат стават чупливи.
От втората част на тестото се правят пънчетата на гъбките - едната страна по-тясна, а другата по-широка, като при истинските гъби. Пънчетата се слагат във фунийките и така се пекат. /фунийките трябва да не са много тесни/.
След това се подбират шапки и пънчета, които да се подхождат добре според отвора и дебелината. При нужда отново малко се поостъргва.
Разтопете 2/3 чваша захар с 4 супени лъжици вода. Тънките краища на пънчетата намощрете в получения сироп, съединете с шапчиците и ги оставете да изсъхнат. След половин или един час /докато съхнат/ затоплете отново сиропа и прибавете 1 лъжица вода. Сеха намокряте широкия край на пънчето и го потапяте в съд с маково семе. Това е "почвата". ПАк се оставят малко да поизсъхнат и продължаваме към завършващия етап - боядисване на шапчиците. Добавя се още малко вода в сиропа и 1-2 лъжици какао и отново се кипва. Потопяват се шапчиците на гъбките и се оставят да изсъхнат. Добре е да се оставят за една нощ докато изсъхнат окончателно.
КОМЕНТАР: аз правя обикновено по-малко фунийки - около 70 броя. Някой от тях се късат при печене, но много от тях остават ц;ели и може да се използват още веднъж. Не си поставям за цел да направя непременно 100 гъбки. И не е нужно да бъдат напълно еднакви. |Просто откъсвам от тестото приблизително еднакви парченца /около 2,5 см. в диаметър/ и слагам в тавата и пънчета и шапки, но трябва горе-долу да са равни. Благодарение на това съвместно изпичане по-лесно правя отворите в шапчиците, докато са горещи, и не са станали крехки и чуппливи.
При съхнещите гъби понякога се получава изтичане на боята, там където гъбките се докосват до повърхността, на която са поставени. Трябва периодично да се обръщат за да засъхнат равномерно. Удобно е да се сушат на хартия или фолио.
Приготвянето на сладките е относително трудоемък процес, но не е сложен и доставя удоволствие