A ver...un champiñón por ejemplo es una variedad de setas, se les llama setas u hongos...es lo que hay en la segunda foto, dentro de una canasta (cesta), tienen un sombrero marr?n y la parte de la base con pintitas negras que parecen semillas de amapola (adormidera) data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">sylya escribió:Que es "setas"?
"RECETAS NAVIDE?AS 2007 - 2008":
-
- Cocinera/o
- Mensajes:1474
- Registrado:08 Oct 2006 01:00
-
- Cafetera/o
- Mensajes:167
- Registrado:27 Abr 2007 01:00
- Ubicación:Plovdiv, BULGARIA
yyyyaaaks.....asi y pensaba, que te vas a querer esta receta.
Mira! Esta receta yo no la he probado y no se c**o esta al gusto. Una chica me la ha mandado, pero se hace muy dificil, es muy larga y tengo que volverme en casa para traducirtela, porque no se tantas palabras en espaniol.
Si la quieres mucho te la voy a traducir, pero si no la quieres mucho para mi la cituacion estara mas facil.
Esto esta la receta en bulgaro:
Най-напред си направете 100 фунийки от нарязана на кватдратчета хартия за печене със страна 6-7 см.
200 г размекнат маргарин се разбърква с 2 чаши захар. Добавя се чаша сметана, 1 яйце, ванилия, щипка сол, половин чаена лъжичка сода, загасена с оцет, 1 чаша нишесте и около 800 грама брашно. Замесете меко еластично тесто.
Разделя се на 2 равни части. От едната направете 100 топченца. Изпечете в ненамазана тава. Те ще са шапчиците на гъбките. Докато са още горещи шапчиците се издълбават от плоската страна с остър нож. Като изстинат стават чупливи.
От втората част на тестото се правят пънчетата на гъбките - едната страна по-тясна, а другата по-широка, като при истинските гъби. Пънчетата се слагат във фунийките и така се пекат. /фунийките трябва да не са много тесни/.
След това се подбират шапки и пънчета, които да се подхождат добре според отвора и дебелината. При нужда отново малко се поостъргва.
Разтопете 2/3 чваша захар с 4 супени лъжици вода. Тънките краища на пънчетата намощрете в получения сироп, съединете с шапчиците и ги оставете да изсъхнат. След половин или един час /докато съхнат/ затоплете отново сиропа и прибавете 1 лъжица вода. Сеха намокряте широкия край на пънчето и го потапяте в съд с маково семе. Това е "почвата". ПАк се оставят малко да поизсъхнат и продължаваме към завършващия етап - боядисване на шапчиците. Добавя се още малко вода в сиропа и 1-2 лъжици какао и отново се кипва. Потопяват се шапчиците на гъбките и се оставят да изсъхнат. Добре е да се оставят за една нощ докато изсъхнат окончателно.
КОМЕНТАР: аз правя обикновено по-малко фунийки - около 70 броя. Някой от тях се късат при печене, но много от тях остават ц;ели и може да се използват още веднъж. Не си поставям за цел да направя непременно 100 гъбки. И не е нужно да бъдат напълно еднакви. |Просто откъсвам от тестото приблизително еднакви парченца /около 2,5 см. в диаметър/ и слагам в тавата и пънчета и шапки, но трябва горе-долу да са равни. Благодарение на това съвместно изпичане по-лесно правя отворите в шапчиците, докато са горещи, и не са станали крехки и чуппливи.
При съхнещите гъби понякога се получава изтичане на боята, там където гъбките се докосват до повърхността, на която са поставени. Трябва периодично да се обръщат за да засъхнат равномерно. Удобно е да се сушат на хартия или фолио.
Приготвянето на сладките е относително трудоемък процес, но не е сложен и доставя удоволствие
Mira! Esta receta yo no la he probado y no se c**o esta al gusto. Una chica me la ha mandado, pero se hace muy dificil, es muy larga y tengo que volverme en casa para traducirtela, porque no se tantas palabras en espaniol.
Si la quieres mucho te la voy a traducir, pero si no la quieres mucho para mi la cituacion estara mas facil.
Esto esta la receta en bulgaro:
Най-напред си направете 100 фунийки от нарязана на кватдратчета хартия за печене със страна 6-7 см.
200 г размекнат маргарин се разбърква с 2 чаши захар. Добавя се чаша сметана, 1 яйце, ванилия, щипка сол, половин чаена лъжичка сода, загасена с оцет, 1 чаша нишесте и около 800 грама брашно. Замесете меко еластично тесто.
Разделя се на 2 равни части. От едната направете 100 топченца. Изпечете в ненамазана тава. Те ще са шапчиците на гъбките. Докато са още горещи шапчиците се издълбават от плоската страна с остър нож. Като изстинат стават чупливи.
От втората част на тестото се правят пънчетата на гъбките - едната страна по-тясна, а другата по-широка, като при истинските гъби. Пънчетата се слагат във фунийките и така се пекат. /фунийките трябва да не са много тесни/.
След това се подбират шапки и пънчета, които да се подхождат добре според отвора и дебелината. При нужда отново малко се поостъргва.
Разтопете 2/3 чваша захар с 4 супени лъжици вода. Тънките краища на пънчетата намощрете в получения сироп, съединете с шапчиците и ги оставете да изсъхнат. След половин или един час /докато съхнат/ затоплете отново сиропа и прибавете 1 лъжица вода. Сеха намокряте широкия край на пънчето и го потапяте в съд с маково семе. Това е "почвата". ПАк се оставят малко да поизсъхнат и продължаваме към завършващия етап - боядисване на шапчиците. Добавя се още малко вода в сиропа и 1-2 лъжици какао и отново се кипва. Потопяват се шапчиците на гъбките и се оставят да изсъхнат. Добре е да се оставят за една нощ докато изсъхнат окончателно.
КОМЕНТАР: аз правя обикновено по-малко фунийки - около 70 броя. Някой от тях се късат при печене, но много от тях остават ц;ели и може да се използват още веднъж. Не си поставям за цел да направя непременно 100 гъбки. И не е нужно да бъдат напълно еднакви. |Просто откъсвам от тестото приблизително еднакви парченца /около 2,5 см. в диаметър/ и слагам в тавата и пънчета и шапки, но трябва горе-долу да са равни. Благодарение на това съвместно изпичане по-лесно правя отворите в шапчиците, докато са горещи, и не са станали крехки и чуппливи.
При съхнещите гъби понякога се получава изтичане на боята, там където гъбките се докосват до повърхността, на която са поставени. Трябва периодично да се обръщат за да засъхнат равномерно. Удобно е да се сушат на хартия или фолио.
Приготвянето на сладките е относително трудоемък процес, но не е сложен и доставя удоволствие
-
- Subjefa/e de cocina
- Mensajes:2201
- Registrado:11 Jul 2007 01:00
- Ubicación:B?lgica
Este pan de jamón lo he copiado de la receta de pan de jamón 2, que tiene Vaneeesa en su blog, es una receta venezolana.
Les recomiendo el blog de Vaneeesa, esta muy bueno....y ella puso un paso a paso fabuloso. Gracias Vaneeesa por compartir tu blog con nosotros.
http://misdeseosmasdulces.blogspot.com/ ... abel/PANES
Yo hice solo la mitad de la receta ya que normalmente de esa receta salen dos panes.
Les recomiendo el blog de Vaneeesa, esta muy bueno....y ella puso un paso a paso fabuloso. Gracias Vaneeesa por compartir tu blog con nosotros.
http://misdeseosmasdulces.blogspot.com/ ... abel/PANES
Yo hice solo la mitad de la receta ya que normalmente de esa receta salen dos panes.
-
- Ayudanta/e de cocina
- Mensajes:259
- Registrado:09 Abr 2007 01:00
- Ubicación:cadiz-jerez de la frontera
- Contactar:
-
- Jefa de cocina
- Mensajes:11834
- Registrado:07 Sep 2006 01:00
- Ubicación:alicante
quiero felicitarte por el pan que bueno madre mia te lo copio con tu permisoKanaima escribió:Este pan de jamón lo he copiado de la receta de pan de jamón 2, que tiene Vaneeesa en su blog, es una receta venezolana.
Les recomiendo el blog de Vaneeesa, esta muy bueno....y ella puso un paso a paso fabuloso. Gracias Vaneeesa por compartir tu blog con nosotros.
http://misdeseosmasdulces.blogspot.com/ ... abel/PANES
Yo hice solo la mitad de la receta ya que normalmente de esa receta salen dos panes.
-
- Repostera-pastelera/o
- Mensajes:590
- Registrado:13 Feb 2007 01:00
- Ubicación:en mi catalu?a flamenca
aqui dejo el enlace de una comida que hice la semana pasada aver si os gustan las recetillashttp:
postlite197483-.html
postlite197483-.html
-
- Cocinera/o
- Mensajes:1089
- Registrado:31 Jul 2007 01:00
- Ubicación:M?laga
Woooowww cuantas recetas me encantan!!! a ver si pillo ideas y sorprendo esta navidad. Yo os recomiendo que hagais canapés de porra. SI SI de porra!! Los probé en un catering y desde entonces no faltan en mi casa. Se hace una porra y un rato antes de servir los canapés se echa sobre tartaletas, para concluir, un pokito de jamón serrano preferentemente en cubitos. Aqui os dejo la foto
-
- Jefa de cocina
- Mensajes:10518
- Registrado:16 Abr 2004 01:00
- Ubicación:Ciudad Real
y que es porra?Arawen escribió:Woooowww cuantas recetas me encantan!!! a ver si pillo ideas y sorprendo esta navidad. Yo os recomiendo que hagais canapés de porra. SI SI de porra!! Los probé en un catering y desde entonces no faltan en mi casa. Se hace una porra y un rato antes de servir los canapés se echa sobre tartaletas, para concluir, un pokito de jamón serrano preferentemente en cubitos. Aqui os dejo la foto
-
- Jefa de cocina
- Mensajes:10518
- Registrado:16 Abr 2004 01:00
- Ubicación:Ciudad Real
y que es porra?Arawen escribió:Woooowww cuantas recetas me encantan!!! a ver si pillo ideas y sorprendo esta navidad. Yo os recomiendo que hagais canapés de porra. SI SI de porra!! Los probé en un catering y desde entonces no faltan en mi casa. Se hace una porra y un rato antes de servir los canapés se echa sobre tartaletas, para concluir, un pokito de jamón serrano preferentemente en cubitos. Aqui os dejo la foto
¿Quién está conectado?
Usuarios navegando por este Foro: No hay usuarios registrados visitando el Foro y 4 invitados